Thursday 30 September 2010

Ανάλγητη νοσταλγία

Το κείμενο που ακολουθεί δεν θα το ποστάριζα αλλά με κούρντισε το σχόλιο του Black Bedlam στην προηγούμενη ανάρτηση, και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Είναι αλήθεια πως όταν το «Καλό ταξίδι!» ακούγεται πιο όμορφα απ’ το «Καλώς όρισες!», υπάρχει πρόβλημα.  Δεν είναι όμορφος ο γυρισμός στη χώρα της Δημοκρατίας όταν βλέπεις να τη βιάζουν οι ίδιοι μνηστήρες με μανδύα διαφορετικού χρώματος.

"Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας" έλεγε ο Ρίτσος.

Ίσως είναι αναπόφευκτο κάθε Οδύσσεια να τελειώνει, και να τελειώνεται, με την απόδοση της Δικαιοσύνης.

Όχι ότι ο παραλήπτης του μηνύματος θα δώσει σημασία, βέβαια, αλλά ακολουθεί το μήνυμα χωρίς χρέωση στην (τέως συναρμόδια) υπουργάρα, και όχι μόνο.

***

Τι θα πει ποια υπουργάρα;  Μία είναι η υπουργάρα!

Μία και μοναδική!

Όπως και η «σύμβουλός» του, η οποία ξέρει και τους «νόμους του Κράτους».

Ό,τι έγινε από «όλες [τις] φωνές που ζητού[σαν] να αποδοθεί στους Ιρανούς απεργούς πείνας άσυλο εδώ και τώρα» και «ουσιαστικά…ζητού[σαν] από την Ελληνική Πολιτεία να παρανομήσει» (Δελτίο Τύπου της 26ης Αυγούστου 2010 από το Υπουργείο Προστασίας Του Πολίτη Της Ελληνικής Δημοκρατίας) ήταν μόνο μια γεύση από τα ορεκτικά.

Στον οριζόμενο από το νόμο χρόνο θα έρθει και το κυρίως πιάτο από υπερεθνικούς οργανισμούς προάσπισης «γενικά αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου» (Σύνταγμα: άρθρο 2, παράγραφος 2), Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικαίου των Μειονοτήτων, Δικαίου των Προσφύγων, ενδεχόμενα και άλλων Δικαίων τα οποία δεν σεβάστηκαν πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων οργάνων.

Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, στην πατρίδα της Αντιγόνης, αλλά θα δούμε ποιος παρανόμησε κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Καταλάβατε πού αναφέρομαι.  Έτσι δεν είναι;  Αν όχι, δείτε τις προηγούμενες αναρτήσεις του Αυγούστου.

Το ωραίο θα είναι αν θα εξακολουθήσει ν’ ασχολείται στη χώρα μας (σ’ έναν από τους προαναφερθέντες τομείς—για να τηρήσω και τον κανόνα της ανωνυμοποίησης) νομικός που ασχολήθηκε (ξανά ο κανόνας ανωνυμοποίησης) και στην υπόθεση Eugen Schmidberger, Internationale Transporte und Planzüge v Republik Österreich, Case C-112/00 Schmidberger [2003] ECR I-5659.  Πατήστε για να διαβάσετε, εκτός από την περίληψη, τα κείμενα της απόφασης του δικαστηρίου και της εισήγησης του Γενικού Συνηγόρου, αν αποδίδω σωστά τον όρο Advocate General, Jacobs.

Η προαναφερθείσα υπόθεση παρατίθεται ως (δεσμευτικό) προηγούμενο (από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - Λουξεμβούργο) ως αντίλογος (audiatur et altera pars) στα βερμπαλιστικά πυροτεχνήματα «επιφανούς» δικηγόρου που συνεπικουρούμενος από τα «ελεύθερα» κανάλια, με τις γνωστές αερολογίες περί «σχηματισμού δικογραφιών» για τις κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων, γνωμοδοτούσε όπως «γνωμοδοτούσε» (λες και ζητήθηκε) εισαγγελέας από τη Θεσσαλονίκη για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, το χειμώνα.  Ας ασχοληθούν με την υπόθεση της ζαρντινιέρας και ας θυμηθούν άλλους λειτουργούς οι οποίοι κόσμησαν το δικαστικό σώμα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης υπερασπίζοντας τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία, η οποία τίμησε τον ένα από αυτούς με το ύπατο των αξιωμάτων.  Τον άλλον τον αναφέρω.  Ας θυμηθούν λοιπόν τον Παύλο Δελαπόρτα με τον σεβασμό που του πρέπει και ας τιμήσουν εμπράκτως τη μνήμη του.

Ας θυμηθούν τον Γρηγόρη Λαμπράκη και ας τιμήσουν τη μνήμη του!

Ας θυμηθούν οι συγκεκριμένοι νομικοί (και η υπουργάρα μαζί και με άλλη υπουργάρα, τελικά δεν είναι μόνο μία η υπουργάρα) τον μπάτσο (διότι αστυνομικός  ούτε υπήρξε ποτέ ούτε και θα γίνει ποτέ) ο οποίος—με δόλο—γυρίζει την πλάτη στο σχετικό βίντεο της ζαρντινιέρας.  Πώς ονομάζεται αυτή η ενέργεια στον Ποινικό Κώδικα;  Πώς τιμωρείται;  Πώς διώκεται;  Απαιτείται έγκληση;  Πώς ονομάζεται αυτή ή αυτός που αυτεπάγγελτα ασκεί τη δίωξη;

Εισαγγελέας.

Υπάρχει νόμος που υπαγορεύει την αυτεπάγγελτη δίωξη (και) από «πειθαρχικώς προϊσταμένους» του συγκεκριμένου μπάτσου;

Υπάρχει.  Ο Υπαλληλικός Κώδικας.

Πώς ονομάζεται ένας από τους «πειθαρχικώς προϊσταμένους»;

Υπουργός.

Γιατί δεν ασχολήθηκε ούτε ο κύριος υπουργός ούτε καμία ή κανείς εισαγγελέας με τα (αυτόφωρα) εγκλήματα που διέπραξε η Ελληνική αστυνομία—και καταγγέλθηκαν και από τον Τύπο και από το διαδίκτυο—στη διάρκεια της απεργίας πείνας και στη διάρκεια της νοσηλείας των Ιρανών πολιτικών προσφύγων;

Ας μην ξεχνά (και η υπουργάρα και η οποιαδήποτε άλλη -άρα) ότι οι ομήλικοι του Μιχάλη του Καλτεζά δεν κινδυνεύουμε ακόμα από Alzheimer.

Δεν ξέρω τι να κάνω!  Δεν ξέρω τι έχω πάθει με την (τέως συναρμόδια) υπουργάρα!  Ειδικά τώρα που την άκουσα να αναγγέλλει αποδοτικές επενδύσεις (μέσω του προγράμματος του ΔΝΤ) την άκουσα κανονικά!

Τώρα που το σκέφτομαι, είναι πάνω από δύο οι υπουργάρες.  Η τρίτη είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρωθυπουργάρα.  Στο υπουργείο της, πάντως, η (και) υπουργάρα διαπρέπει από τότε που συνυπέγραψε (για να μην ξεχνιόμαστε) με την τότε πρωθυπουργάρα, η οποία έβαλε «πρώτα την Ελλάδα», τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας αντί να παραπέμψει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ήθελα, επειδή είναι και καθηγητής του Δικαίου ο πρώην κύριος Πρωθυπουργός, να σκεφτόταν ένα—μόνο ένα—πανεπιστήμιο στο οποίο να μη στιγματίζεται η συγκεκριμένη πράξη υπογραφής ως πράξη καταρράκωσης του Διεθνούς Δικαίου.

Τα τραγούδια που ακολουθούν είναι από τη συναυλία—καταγγελία  της συγκεκριμένης πολιτικής που βάφτισε στην κολυμβήθρα της παρασιώπησης, με το αίμα των αθώων, την ανομία και την ονόμασε Νόμο.

Της συγκεκριμένης πολιτικής συνεχιστές είναι αυτοί που (και σήμερα) υποθάλπουν εγκληματίες.

Της συγκεκριμένης πολιτικής συνεχιστές είναι αυτοί που (και σήμερα) αφήνουν ατιμώρητους τους δολοφόνους.

«Θα ’ρθει ο καιρός» όμως, λέει ο Μίκης, και «θα σημάνουν οι καμπάνες».


  

3 comments:

blackbedlam said...

Venceremos! Nα κάνω μια διευκρίνηση για την οποία χύθηκε πολύ μελάνι ή καλύτερα χτυπήθηκαν πολλά πληκτρολόγια,σε παλαιότερη ανάρτησή μου και ο λόγος είναι ότι όλοι οι φίλοι που με παρακολουθούσαν με θεωρούσαν άντρα! Αλλά φίλε μου, γυναίκα είμαι, γένος θηλυκόν!
Χαίρομαι που έγινε αφορμή το σχόλιό μου να κάνεις την ανάρτηση αυτή.
Δες τώρα τι μου συμβαίνει εμένα.Αν είχες τον χρόνο να ρίχνεις μια ματιά στις αναρτήσεις μου,θα είχες δει, ότι στις 2/9 ανακοίνωσα ότι προσωρινά τουλάχιστον σταματάω να κλικάρω.Ο λόγος είναι ότι σ΄αυτήν την χρονική στιγμή, θεώρησα πιο αναγκαίο να επιδοθώ σε κάτι που ξέρω αρκετά καλά να κάνω, την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Κάπου το βρίσκω μάταιο για να σου πω την αλήθεια αυτό που γίνεται στα γειτονικά blogακια,
κάποιες φορές ανούσιο αλλά και κάποιες φορές υποκριτικό όταν ο άλλος ενώ δεν έχει να πει τίποτα ουσιαστικό γράφει και ο επισκέπτης, αφήνει αδιάφορα σχόλια, όχι γιατί βρήκε κάτι ενδιαφέρον, αλλά για να εξασφαλίσει επισκεψημότητα.
Κοίτα τώρα στην προσπάθεια επικοινωνίας μου με τον έξω κόσμο, δεν έγινε τίποτε άλλο, από το να επιβεβαιώσω την δύναμη των μηχανισμών της εκάστοτε εξουσίας.Της μπλε της πράσινης.....Μηχανισμούς που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υπηρετούν με απόλυτη συνέπεια τα συμφέροντα της τάξης τους και των αφεντικών τους.
Η παιδεία,τα ΜΜΕ είναι από τους βασικούς μηχανισμούς του αποπροσανατολισμού της συνείδησης των λαών και κάνει πολύ καλή και αποτελεσματική δουλειά.
Ο καπιταλισμός είναι αυτό ακριβώς: Οφείλει να πάρει τα μέτρα που παίρνει σε βάρος των εργαζομένων,οφείλει να είναι ανάλγητος και αδιάφορος μπρος στην εξαθλίωση και τον αφανισμό μέρους της εργατικής τάξης και τούτο δω, γιατί δίχως αυτά τα μέτρα, δίχως αυτή την στάση των εντεταλμένων υπουργών, υπερυπουργών, γραμματέων,ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών,τεχνοκράτες, οικονομολόγους, συμβούλους και όλο το κονκλάβιο τους, δεν μπορεί να συνεχίσει την κυριαρχία του.
Ο καπιταλισμός περνάει μια δομική κρίση, που ό μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να την αντιμετωπίσουν είναι αυτή ακριβώς η πρακτική.Η καταστροφή μέρους των παραγωγικών δυνάμεων.
Όταν λοιπόν ερχόμαστε και τους ζητάμε να ανταποκριθούν σε αιτήματα,όταν απαιτούμε να πάρουν πίσω τα μέτρα που ψήφισαν,όταν διεκδικούμε σ΄αυτήν την ιστορική περίοδο ότι δήποτα, δεν κάνουμε τίποτα από το να αποδεχόμαστε την ύπαρξή τους, την κυριαρχία τους για την οποία και αυτοί παλεύουν

έχει και άλλο.

blackbedlam said...

Ρωτάς στο κείμενό σου για παράδειγμα:
"Γιατί δεν ασχολήθηκε ούτε ο κύριος υπουργός ούτε καμία ή κανείς εισαγγελέας με τα (αυτόφωρα) εγκλήματα που διέπραξε η Ελληνική αστυνομία—και καταγγέλθηκαν και από τον Τύπο και από το διαδίκτυο—στη διάρκεια της απεργίας πείνας και στη διάρκεια της νοσηλείας των Ιρανών πολιτικών προσφύγων"
Ε, τώρα περιμένεις απάντηση σε τέτοιο ερώτημα.Με λίγα λόγια τους νομιμοποιούμε, να δικαιούνται απάντησης;
Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ένα και μόνο.Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ.
Διαφορετικά αποδεχόμαστε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν μπόρεσαν "οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις", "η πρωτοπορία της εργατικής τάξης," "ο πολιτικός της εκφραστής", (όλα αυτά είναι τρία σε ένα) να ανταποκριθεί, έτσι ώστε να υπάρχει σήμερα ένα Μαζικό Λαϊκό Κίνημα τέτοιο, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ιστορική του αποστολή, της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος και της αντικατάστασής του από τις λαϊκές δυνάμεις.Και είναι ακριβώς αυτό που έχει συμβεί, σιγά την ανακαλυψη που έκανα δηλαδή.
Εδώ όμως προκύπτουν ζητήματα κριτικής, αυτοκριτικής, μελέτης των νέων συνθηκών και λήψη μέτρων, τόσο για την καταδίκη των αδυναμιων (ςικ) όσο και για την διασφάλιση της περαιτέρω πορείας.
Και θα πεις δηλαδή αγώνες διεκδικητικούς δεν κάνουμε ;
Κάνουμε και παρακάνουμε! Από την στιγμή που αποδεχόμαστε την κυριαρχία του συστήματος και των εκπροσώπων του ναι κάνουμε.
Αλλά κατάλαβες; Εγώ λέω ότι τέλειωσε πνέει τα λοίσθια το σύστημα, εδώ θα έπρεπε να πέφτουν οι υπότιτλοι.Αλλά αφού όχι, πάμε πάλι από την αρχή και κάνουμε στάση, στην επόμενη κρίση, όσοι έχουμε απομείνει όσοι έχουν προετοιμαστεί όσοι κατάφεραν να μετουσιώσουν το ταξικό τους ένστικτο σε ταξική συνείδηση.
Για μένα όμως είναι μια μεταβατική περίοδος ίσαμε να μου γίνει συνείδηση η συνέχιση της κυριαρχίας ενός πτώματος και η νεκρανάσταση ενός άλλου και φτου και απ΄την αρχή;
Συγχώραμε για το σεντόνι που άπλωσα.

blackbedlam said...

Καλά, πνιγμένο σε βρίσκω,αλλιώς μια καλημέρα θα μου την έλεγες.Ελπίζω να καταλαβαίνεις οτι αστειεύομαι κυριολεκτικά όμως.
Αν πάντως σου βρίσκεται λίγος χρόνος έλα κατά την γειτονιά μου.
Σκεφτηκα ένα μικρό λογότυπο για να το αναρτήσουμε όλοι όσοι είμαστε ενάντια στους υποψήφιους του ΔΝΤ και όχι μόνον.
Για αρχή καλό το βρίσκω......
Τέλος πάντων αν θες ρίξε μια ματιά.Είναι δεξιά μόλις μπαίνεις.
Σε χαιρετώ.