Monday 23 August 2010

ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο Ιταλός ειδικός νευρολόγος του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Dr Gianfranco de Maio, και η καθηγήτρια Antonella Sapio δήλωσαν τα παρακάτω στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο αγώνας ενάντια στην απομόνωση της φυλακής».
«Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών από τους ειδικούς διαπιστώνεται ότι το σύνδρομο Wernicke–Korsakoff είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από την υποχρεωτική σίτιση. Ο πιο απαισιόδοξος ισχυρισμός είναι ότι γίνεται από ιατρική αμέλεια και ιατρικό σφάλμα. Αλλά είναι τραγικό πράγμα η ύπουλη ενέργεια των γιατρών να καταστρέφει τη φυσική κατάσταση των ανθρώπων. Δηλαδή, απεναντίας, πρόκειται για ένα σκόπιμο σχέδιο. Η Wernicke–Korsakoff είναι απότοκος μιας ύπουλης και περίτεχνης μεθόδου που προέρχεται από κίβδηλη ιατρική βοήθεια. Στην πορεία αυτής της ασθένειας ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα του πνεύματός του και δεν μπορεί να ξαναποκτήσει τη χαμένη του μνήμη. Η υποχρεωτική σίτιση έχει σκοπό να ελέγχει τους ανθρώπους, ώστε να σταματήσουν τον αγώνα τους χωρίς να σκεφτούν το τραγικό αποτέλεσμα. Η ιατρική σίτιση είναι ξεκάθαρο σφάλμα και ολοφάνερα προκαλεί αυτή την αρρώστια.»
(Πηγή: Ανωνύμου. (2006) Απομόνωση Αντίσταση και ο Tayad. Αθήνα: Ο Αγώνας, σελ. 63)

Ο εφιάλτης μου είναι ότι θ’ ακούσω από τα κεντρικά δελτία των κρατικών και των «ελεύθερων» καναλιών, σύμφωνα με τα οποία δεν ξεκινάει σε λίγα λεπτά η τριακοστή  πρώτη μέρα απεργίας πείνας με ραμμένο στόμα ανθρώπων που—σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ—έχουν δίκιο στο αίτημά τους, την είδηση:

«Αναίσθητοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο οι Ιρανοί απεργοί πείνας και τους παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.»

Υπενθυμίζω ότι υποχρεωτική σίτιση γίνεται όχι μόνο με γαστροοισοφαγικό σωλήνα αλλά και με ορούς.

Με δεδομένο ότι δεν είναι συμπερασματικά τα πορίσματα των ερευνών (inconclusive data) η χορήγηση ορού δεν αποτελεί ενέργεια λύτρωσης από κίνδυνο ζωής αλλά αιτία ανηκέστου βλάβης.

Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα:

Γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα το δίκαιο αίτημα των πέντε απεργών πείνας;

Συνυπογράψτε την αίτηση άμεσης χορήγησης ασύλου

ΕΠΕΙΓΟΝ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ


Πρέπει όλοι να υπογράψουμε εδώ:


Πρέπει να σωθούν οι ζωές των πέντε ανθρώπων που κινδυνεύουν και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.


Πέρα από την οποιαδήποτε πρόφαση, αντιπρόταση , και αντεπιχείρημα:


Δεν δόθηκε απάντηση στην αίτηση ασύλου για πολιτικούς λόγους εδώ και έξι χρόνια που υπέβαλε ο Χαμίντ Σαντεκί, ο οποίος έραψε τα χείλη του και βρίσκεται στην τριακοστή μέρα απεργίας πείνας που κάνει. Χρειάστηκε να μεταφερθεί δύο φορές σε νοσοκομεία. Πρώτα στη Αγία Όλγα, στις 19.8.2010, για εξετάσεις λόγω ενοχλημάτων και μετά στον Ευαγγελισμό, στις 22.8.2010, λόγω λιποθυμικού επεισοδίου.


Δεν δόθηκαν απαντήσεις στις αιτήσεις ασύλου για πολιτικούς λόγους που υπέβαλαν οι Βαχίτ Φαρσμπάφ, Σαντέγ Φαραχανί, Φαρχάτ Γιολαμί, και Σαγέντ Ρουχολά Ραουφί, οι οποίοι κάνουν και αυτοί απεργία πείνας δίπλα στον Χαμίντ και «περιμένουν απάντηση στην αίτηση για πολιτικό άσυλο έως και 9 χρόνια...» (Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία 20.8.2010, η έμφαση προστέθηκε απ’ τον γράφοντα)


Έπρεπε να έχουν δοθεί αιτιολογημένες απαντήσεις με βάση την εθνική και την υπερεθνική νομοθεσία—σύμφωνα με διατάξεις Δεσμευτικού Διεθνούς Δικαίου (Jus Cogens).


Δεν μπορεί να αιτιολογηθεί οποιαδήποτε άρνηση χορήγησης ασύλου διότι οι ζωές των Χαμίντ Σαντεκί, Βαχίτ Φαρσμπάφ, Σαντέγ Φαραχανί, Φαρχάτ Γιολαμί, και Σαγέντ Ρουχολά Ραουφί κινδυνεύουν αν επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.


Συνεπώς, η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ επιβάλλει να χορηγηθεί άμεσα άσυλο στους απεργούς πείνας.

***

Τονίζω ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει δίκαια τα αιτήματα των απεργών πείνας. (Πηγή: Εφημερίδα Αυγή, 20.8.2010)


***
Παρατίθενται οι δημοσιεύσεις απ’ την Ένωση Μεταναστών Εργατών, την Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», την εφημερίδα εφημερίδα "Αυγή", την εφημερίδα "Attica Free Press", την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", την "Preza tv", και το ιστολόγιο "Το κουνούπι".

Η αναδημοσίευση γίνεται βάσει των ημερομηνιών δημοσίευσης, αρχίζοντας από την πιο πρόσφατη.  Η ταξινόμηση των εφημερίδων με την ίδια ημερομηνία δημοσίευσης γίνεται  αλφαβητικά με πρώτες αυτές που στον τίτλο τους χρησιμοποιούν Ελληνικούς χαρακτήρες.


ΠΡΕΖΑ TV
Δευτέρα, Αύγουστος 23, 2010
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ...


Στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι ο Χαμίντ Σαντεκί -ο Ιρανός πρόσφυγας που βρίσκεται στην 29η ημέρα απεργίας πείνας με ραμμένο στόμα, ζητώντας άσυλο- καθώς έχασε τις αισθήσεις του.


Όταν συνήλθε, ωστόσο, και προτού οι γιατροί ολοκληρώσουν την εξέταση, ζήτησε να μεταφερθεί πίσω στις σκηνές των απεργών πείνας έξω από τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μαζί με τον Σαντεκί άλλοι πέντε πρόσφυγες έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας ζητώντας άσυλο.


***
Από την Kίνηση « Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή»
Λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό αλλά αποχώρησε αρνούμενος κάθε φροντίδα ο Χαμίντ Σαντεκί στη 29η μέρα απεργία πείνας.


Συντάχθηκε από τον/την ΕΕΡΦΑ
22 Αύγουστος 2010


Ο Χαμίντ Σαντεκί, Ιρανός πρόσφυγας που βρίσκεται στην 29η μέρα απεργίας πείνας με ραμμένο στόμα ζητώντας άσυλο έχασε εντελώς τις αισθήσεις του σήμερα Κυριακή 22 Αυγούστου στις 1μμ και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στα Επείγοντα στον Ευαγγελισμό. Ο ίδιος και ο Βαχίτ Φαρσμπάφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην 29η μέρα απεργία πείνας αρνούνται ιατρική φροντίδα. Γι αυτό και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του και πριν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις από τους γιατρούς ζήτησε να μεταφερθεί πίσω στο χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές των απεργών πείνας έξω από τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Την απεργία πλαισιώνουν ακόμη άλλοι 4 Ιρανοί πρόσφυγες που ξεκίνησαν σταδιακά σε συμπαράσταση με του δύο πρώτους ζητώντας άσυλο.


Είναι φανερό πλέον ότι η ζωή των απεργών τίθεται σε κίνδυνο.


Απαιτούμε άμεση συνάντηση με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών ώστε να δοθεί απάντηση και λύση στο αίτημα των απεργών πείνας χωρίς άλλη καθυστέρηση.


***
Από την Αυγή
Απεργία πείνας Ιρανών προσφύγων στην Αθήνα
Καλυβιώτη Μαρία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/08/2010


Την 26η ημέρα απεργίας πείνας μέτρησαν χθες πέντε Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια ικανοποίησης του αιτήματός τους για άσυλο, δεδομένου ότι έχουν περάσει 6-9 χρόνια από την κατάθεσή του. Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες για το θέμα αυτό η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών.

Ύπατη Αρμοστεία, ΟΗΕ: Δίκαιο το αίτημά τους, δεν πρέπει να πεθάνουν


Την απεργία ξεκίνησαν στις 19 Ιουλίου ο 36χρονος Χαμίντ Σαντεκί, ο οποίος κλιμακώνοντας τη διαμαρτυρία του, έραψε το στόμα του και ο 46χρονος Βατίχ Φαρσμπάφ. Από τις 16 Αυγούστου συμμετέχουν και οι Φαρχάτ Γολαμί, 33 ετών, Σαντέγ Φαραχανί, 38 ετών, και Σαγιέντ Ρουχολά Ραουφί, 30 ετών. Μια ομάδα είκοσι ομοεθνών τους βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους.


Ήταν Παρασκευή, 13 Αυγούστου, γύρω στις 9.30 το πρωί, όταν “το υπ. Προστασίας του Πολίτη, πιστό στην πολιτική καλών σχέσεων με την ιρανική κυβέρνηση, αποφάσισε να καταστείλει την απεργία”, δήλωσαν οι διοργανωτές. Όμως η απεργία συνεχίστηκε και η Αστυνομία επενέβη ξανά, προάγοντας πρόσφυγες στο Α.Τ. Ψυχικού και μεταφέροντας τους απεργούς στο Νοσοκομείο για να σταματήσουν την απεργία. “Κάλεσαν τον Δ. Ψυχικού να καθαρίσει το πεζοδρόμιο, ξεστήνοντας τις σκηνές και τα πανό των απεργών”. Ωστόσο, το πιο προκλητικό ήταν “η μεταφορά του Σαντέγ Φαραχανί μπροστά στην πόρτα της πρεσβείας του Ιράν, όπου σταμάτησαν το αυτοκίνητο και τον κατέβασαν με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες για να τον δείξουν στους υπαλλήλους, οι οποίοι χειροκροτούσαν”.


Στη συνέντευξη, που έγινε στο πεζοδρόμιο έναντι των γραφείων της Υ.Α., στον χώρο που πραγματοποιούν την απεργία πείνας οι Ιρανοί πρόσφυγες, μίλησαν οι: Θ. Συμεωνίδης, μέλος Δ.Σ. του ΔΣΑ, Τζ. Ασλάμ, πρόεδρος Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Σ. Μοχαμεντί, Ιρανός και μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, και Π. Κωνσταντίνου, από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό.


Σε κοινή τους δήλωση, κάλεσαν “συνδικάτα, Δικηγορικούς Συλλόγους και κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, να στηρίξουν τον αγώνα για να ανοίξει ξανά η διαδικασία ασύλου για την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλώς συνέχισε την πολιτική των προκατόχων της της Ν.Δ.”.


Ύπατη Αρμοστεία: Δίκαιο το αίτημα των απεργών


Τη στήριξή της στο “δίκαιο αίτημα των Ιρανών και άλλων αιτούντων άσυλο για μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου” εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι “η απόγνωση απορρέει από την τρέχουσα αδυναμία του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα”. Σημειώνει δε ότι έχουν συσσωρευτεί πάνω από 46.000 αιτήματα ασύλου που εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό.Τέλος, η Υ.Α. δηλώνει ότι "υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση", ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της "για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Οι τρόποι διαμαρτυρίας για τη διεκδίκηση νόμιμων δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".


***
Από την Ελευθεροτυπία 20.8.2010

Κραυγές από ραμμένα στόματα
Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Μια χοντρή μπλε κλωστή σφραγίζει ερμητικά τα χείλη του. Αποστεωμένος, με μάτια που κοιτούν αλλά δεν βλέπουν, προσπαθεί να γυρίσει πλευρό. Ισα που καταφέρνει να σαλέψει. Ύστερα από 26 μέρες απεργίας πείνας και αφού έραψε ο ίδιος το στόμα του, ο 36χρονος Ιρανός Χαμίντ Σαντεκί απλώς αναπνέει τον αέρα μιας χώρας που δεν έδωσε καμία σημασία στην κραυγή αγωνίας που απηύθυνε. Έξι ολόκληρα χρόνια περιμένει απάντηση στην αίτησή του για πολιτικό άσυλο.


Βαχίτ, Σαγιέτ, Χαμίντ, Φαρχάτ και Σαντέγ περιμένουν απάντηση στην αίτησή τους για πολιτικό άσυλο μέχρι και 9 χρόνια Ο Χαμίντ δεν είναι μόνος του. Μαζί του ξεκίνησε την απεργία πείνας και ο Βαχίτ Φαρσφάμπ, ενώ άλλοι τρεις, οι Φαρχάτ Γιολαμί, Σαντέγ Φαραχανί και Σαγέντ Ρουχολά Ραουφί, προστέθηκαν στην ομάδα των Ιρανών που δεν δέχονται να λάβουν τροφή. Όλοι τους περιμένουν απάντηση στην αίτηση για πολιτικό άσυλο έως και 9 χρόνια...


Ένα πεζοδρόμιο απέναντι από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Ψυχικό, χαρτόνια για στρώμα και δύο παλιές κουβέρτες είναι πλέον το σπίτι τους. Ένα υποτυπώδες καταφύγιο, το οποίο δεν σεβάστηκαν -σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες τους- οι αστυνομικές δυνάμεις πριν από ακριβώς μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα όσα είπαν χθες οι ίδιοι, αλλά και τα μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», την Παρασκευή 13 Αυγούστου αστυνομικοί προσήγαγαν κάποιους από τους απεργούς, ενώ άλλους τούς μετέφεραν διά της βίας στο νοσοκομείο. Φώναξαν δε και τα συνεργεία του Δήμου Ψυχικού να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο, αφαιρώντας όλα τα προσωπικά αντικείμενα και τα είδη υγιεινής των απεργών.


Αποκορύφωμα όλης αυτής της... διαδικασίας, η μεταφορά του Σαντέγ Φαραχανί από τους αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα της πρεσβείας του Ιράν, ώστε να τον «επιδείξουν» σιδεροδέσμιο στους εργαζόμενους, οι οποίοι χειροκροτούσαν. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πιστό στην πολιτική καλών σχέσεων με την ιρανική κυβέρνηση, αποφάσισε να καταστείλει την απεργία πείνας», έλεγαν χθες οι Ιρανοί.


Περιπέτεια

Ο Χαμίντ Σαντεκί έραψε το στόμα του και περιμένει εξαντλημένος μετά την πολυήμερη απεργία πείνας να ευαισθητοποιηθεί το ελληνικό κράτος Ο ίδιος ο Σαντέγ, μιλώντας στην «Ε», περιέγραψε όλη την περιπέτεια που έζησε στην Ελλάδα, όχι μόνο για το περιστατικό αλλά και για όλα όσα πέρασε όταν έφτασε στη χώρα μας. «Ηρθα μέσω Τουρκίας πριν από εννιάμισι χρόνια. Ύστερα από δύο χρόνια έκανα αίτηση για πολιτικό άσυλο, γιατί είμαι εκπρόσωπος του πολιτικού γκρουπ Παρς και με κυνηγούν ακόμα και εδώ οι καθεστωτικοί. Δεν μπορώ να επιστρέψω, γιατί θα με σκοτώσουν. Φανταστείτε ότι κάθε φορά που γίνεται κάτι με μένα εδώ, οι Ιρανοί καλούν στο τμήμα τον αδερφό μου στο Ιράν. Ήρθα σε ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία νόμιζα ότι υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως υπάρχει μόνο ρατσισμός. Αν είχα άλλη επιλογή, δεν θα καθόμουν ούτε δευτερόλεπτο στην Ελλάδα. Όσο γι' αυτά που μου έκαναν πριν από μία εβδομάδα, πιστεύω ότι η Αστυνομία ή είχε πάρει λεφτά για να με επιδείξει στην πρεσβεία ή συνεννοήθηκαν για δικές τους σκοπιμότητες».


Στο ίδιο κλίμα και τα λεγόμενα του Φαρχάτ Γιολαμί, που ήρθε πριν από 3 χρόνια στην Ελλάδα -κι αυτός λαθραία από τη θάλασσα- και έκανε αίτηση για πολιτικό άσυλο πέντε μήνες μετά. «Μετάνιωσα που ήρθα. Αν ήξερα ότι φέρονται έτσι στους πολιτικούς πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν θα ερχόμουν ποτέ. Στο Ιράν με κυνηγάνε γιατί είμαι αντικαθεστωτικός και εδώ γιατί δεν είμαι Έλληνας. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται τόσος καιρός για να μας απαντήσουν. Δεν έχετε υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης; Δεν έχετε ακούσει για τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων; Ξεκίνησα κι εγώ απεργία πείνας και αν δεν μου απαντήσουν σύντομα στην αίτηση, απλώς θα πεθάνω...».

***
Από την Αttica Free Press στις 20 Αυγ, 2010
Συνεχίζουν απεργία πείνας οι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες


Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Αυγούστου στο πεζοδρόμιο έναντι των Γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο χώρο όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες.


Μίλησαν οι Θεόδωρος Συμεωνίδης, μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Σέμκο Μοχαμεντί, Ιρανός μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.


Οι διοργανωτές έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση:


«Συνεχίζεται για 26η μέρα η απεργία πείνας των πέντε Ιρανών πολιτικών προσφύγων που ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου από τους Χαμίντ Σαντεκί, 36 ετών και Βαχίτ Φαρσμπάφ 46 ετών και συνεχίστηκε με την συμμετοχή από τις 16 Αυγούστου των Φαρχάτ Γολαμί, 33 ετών, Σαντέγ Φαραχανί 38 ετών και Σαγιέντ Ρουχολά Ραουφί 30 ετών. Μια ομάδα είκοσι Ιρανών βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους. Απαιτούν να δοθεί άμεσα απάντηση στο αίτημα τους για πολιτικό άσυλο καθώς έχουν περάσει 6-9 χρόνια από την κατάθεση του αιτήματος τους!


Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πιστό στη πολιτική καλών σχέσεων με την ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταστείλει την απεργία πείνας την Παρασκευή 13 Αυγούστου.


Όμως η απεργία πείνας συνεχίστηκε παρά τη απαράδεκτη επέμβαση της Αστυνομίας την Παρασκευή 13 Αυγούστου όπου άλλους πρόσφυγες τους προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού και άλλους τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο για να κλείσουν την απεργία πείνας. Κάλεσαν μάλιστα το Δήμο Ψυχικού να καθαρίσει το πεζοδρόμιο έναντι των Γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην οδό Ταϋγέτου ξεστήνοντας τις σκηνές και τα πανό των απεργών. Πήραν ακόμη είδη υγιεινής και νερά που χρησιμοποιούσαν οι απεργοί!


Όμως το πιο προκλητικό ήταν η μεταφορά του Σαντέγ Φαραχανί από τους αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα της πρεσβείας του Ιράν όπου σταμάτησαν το αυτοκίνητο και τον κατέβασαν με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες για να τον δείξουν στους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι χειροκρότησαν τους αστυνομικούς και οι αστυνομικοί τον έβαλαν ξανά στο αυτοκίνητο.


Είναι πρόκληση η αντιμετώπιση του αιτήματος για άσυλο από τις ελληνικές κυβερνήσεις και η περίπτωση των Ιρανών πολιτικών προσφύγων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση κάνει επίδειξη απανθρωπιάς διεθνώς σε βάρος των προσφύγων με τη μηδενική απόδοση ασύλου στους αιτούντες.


Καλούμε τα συνδικάτα, τους Δικηγορικούς συλλόγους, τις κινήσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων να στηρίξουν το αγώνα για να ανοίξει ξανά η διαδικασία ασύλου για την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλά συνέχισε την πολιτική των προκατόχων της ΝΔ.»


ΥΓ. Η κατάσταση της υγείας του Χαμίντ Σαντεκί που έχει ράψει το στόμα του είναι σοβαρή. Λίγη ώρα μετά την συνέντευξη διακομίστηκε στο Αγία Όλγα με ασθενοφόρο για εξετάσεις.

***
Από το Κουνούπι

Δεν είναι του Χαμίντ Σαντεκί ραμμένο το στόμα. Αυτός κραυγάζει.


Άλλων τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά και τα μυαλά άδεια: Δημοσιογράφων, πολιτικών, απαθών πολιτών, “φιλανθρωπικών” οργανισμών… και ανοίγουν μόνο για παπαρολογίες και ρέψιμο…

Δεν τους ακούει κανείς και δεν τους βλέπει κανείς – εκτός από τα μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» και μελών του ΣΥΡΙΖΑ.


τουλάχιστον αυτοί θα τους θρηνήσουν